top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraSdružení

ŽÁCI NA ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH PILUJÍ STŘELBU NA TARGET SPRINT

Do osmi základních škol v Praze a ve Středočeském kraji zapůjčilo Sdružení sportovních svazů české republiky laserové pušky s terči na trénink Target Sprintu. Závody se kvůli stále nepříznivé pandemické situaci v prvním pololetí školního roku 2021/2022 nekonají, a tak jsme se rozhodli dětem alespoň zpestřit hodiny tělesné výchovy zapůjčením střeleckého vybavení.


Trénink střelby - ZŠ Lyčkovo náměstí

Už v loňském roce byl na naší partnerské škole ZŠ Weberova v Praze 5 zahájen sportovní kroužek Target Sprintu. Přerušilo jej však uzavření škol a dlouhodobá distanční výuka dětí. S novým školním rokem se do programu volnočasových aktivit pro žáky ZŠ Weberova vrátil i Target Sprint. Kroužek odstartoval ve středu 29. září a má za sebou zatím dvě pokračování. V tělocvičně si děti přihlášené do kroužku vždy nejdříve vyzkouší střelbu vleže na terč ve vzdálenosti 10 m v klidu, poté už je ale čekají např. běh, přeskoky laviček, dřepy s výskokem či angličáky, po nichž se snaží co nejrychleji sestřelit všech pět terčů. Velmi šikovnými střelci se ukázali být šesťáci, kteří všechny terče sestřelují na 5 – 7 výstřelů.


Target Sprint si v novém školním roce vyzkoušeli i žáci ZŠ Lyčkovo náměstí v Praze 8. Střelbu ze zátěže, která je pro Target Sprint stěžejní, si tu kromě osmáků a deváťáků vyzkoušeli dokonce i žáci 4. tříd. „Střelba děti zaujala, bylo vidět, že řada z nich má i nějakou zkušenost. Projevila se soutěživost, touha ukázat se před ostatními i bojovnost ducha. Počasí nám přálo a děti zvládly poměrně dobře i výzvu v podobě střelby spojené s během. Těšíme se na další výukové dny a uvidíme, co přinesou,“ říká Ondřej Černý ze ZŠ Lyčkovo náměstí.


Vybavení na Target Sprint má k dispozici také ZŠ Preislerova v Berouně a to už od loňského školního roku. V Berouně s Target Sprintem seznamují nejen své žáky, ale také veřejnost. Pušky děti využívají při hodinách TV i při sportovních akcích jednotlivých tříd (např. na konci loňského školního roku). Target Sprint si mohli v Berouně vyzkoušet i účastníci dvou příměstských táborů a na konci srpna byl Target Sprint součástí doprovodného programu při závodech Karlštejnská devítka.


Ve spolupráci se ZŠ Preislerova chystáme na jaře 2022 také závody v Target Sprintu pro veřejnost, které se měly původně konat už na jaře 2020, ale epidemiologická situace jejich konání znemožnila, nejen v původním termínu ale i v letošním roce.


Velkou radost udělalo vybavení na Target Sprint i žákům ZŠ v Nehvizdech u Prahy. Pušky mají k dispozici také na ZŠ Chvaletická v Praze 9, ZŠ Lochovice (okr. Beroun), ZŠ Žehušice a ZŠ Zbraslavice (obě okr. Kutná Hora).


Trénink střelby - ZŠ Lyčkovo náměstí

Trénink střelby - ZŠ Lyčkovo náměstí

Trénink střelby - ZŠ Lyčkovo náměstí

Kroužek Target Sprintu - ZŠ Weberova

Kroužek Target Sprintu - ZŠ Weberova

Kroužek Target Sprintu - ZŠ Weberova

Foto: archiv ZŠ Lyčkovo náměstí, ZŠ Weberova

bottom of page